top of page
Search
  • Writer's pictureIzokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai

„Grožio injekcijoms“ grožio salonuose padėtas taškas

Updated: Jul 19, 2023

Sabina Izokaitienė, advokatė, advokatų kontoros "Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai" partnerė


Per pastaruosius kelerius metus itin išpopuliarėjo „grožio injekcijų“ verslas. Vadinamosios „grožio injekcijos“, tokios kaip lūpų putlinimo, botulino toksino injekcijos, mezoterapija, biorevitalizacija, hialurono rūgšties užpildai atliekami daugelyje sveikatos priežiūros įstaigų. Tačiau, deja, ne tik jose - injekcijas neretai atlieka ir kosmetologai, grožio specialistai, neturintys tam būtino medicininio išsilavinimo ir licencijos tiesiog grožio salonuose.


Jau kurį laiką teisininkai ir medikai kalba, kad tokios grožio procedūros turi būti atliekamos tik gydytojų ir tik sveikatos priežiūros įstaigoje. 2023 m. kovo 21 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį baudžiamojoje byloje Nr. 2K-83-511/2023, kurioje sudėjo visus taškus ant “i” kalbant apie „grožio injekcijas“. Baudžiamojoje byloje nuteista kosmetologė, kuri grožio salonuose atlikinėjo lūpų, taip pat kitų veido sričių koregavimą hialurono rūgšties užpildais, o savo veiklą reklamavo ir potencialių klientų ieškojo socialiniuose tinkluose.


Advokatė Sabina Izokaitienė pastebi, kad taip vadinamosios „grožio injekcijos“, t. y. lūpų putlinimas, botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijos, kaip ir bet kokios kitos grožio procedūros, kurioms atlikti naudojama adata su švirkštu, yra laikomos medicininėmis paslaugomis, todėl norint tokias procedūras atlikti būtina laikytis atitinkamo teisinio reguliavimo.


Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išsklaidė visas iki tol egzistavusias abejones dėl to, kas ir kur gali atlikti injekcijas pasakydamas, kad jas gali atlikti šie gydytojai:

  1. gydytojas dermatovenerologas;

  2. plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas;

  3. gydytojas veido ir žandikaulių chirurgas;

  4. gydytojas burnos, veido ir žandikaulių chirurgas.

Neužtenka turėti gydytojo profesinės kvalifikacijos, būtent tik šias minėtas profesines kvalifikacijas turintys gydytojai turi teisę atlikti estetines, kosmetines ir korekcines procedūras, atliekant jas invaziniu metodu.


Lietuvos Respublikos medicinos praktikos įstatyme numatyta, kad verstis medicinos praktika turi teisę gydytojas, turintis galiojančią medicinos praktikos licenciją, o gydytojas verstis medicinos praktika gali tik sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje licenciją teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Šiuo atveju, gydytojas turi turėti Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka išduotą ir galiojančią medicinos praktikos licenciją verstis medicinos praktika pagal profesinę kvalifikaciją - būtent verstis gydytojo dermatovenerologo, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo, gydytojo veido ir žandikaulių chirurgo, gydytojo burnos, veido ir žandikaulių chirurgo praktika. Injekcijos gali būti atliekamos tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje galiojančią įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją teikti dermatovenerologijos, plastinės ir rekonstrukcinės, burnos, veido ir žandikaulių chirurgijos paslaugas ir (ar) kitas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kurias pagal teisės aktų reikalavimus kartu su kitais asmens sveikatos priežiūros specialistais turi teisę teikti ir atitinkamas gydytojas.


Lietuvos Aukščiausiasis Teismas tarė griežtą „ne“ visoms estetinėms, kosmetinėms ir korekcinėms procedūroms, atliekamoms invaziniu metodu, ne sveikatos priežiūros įstaigose ir ne profesinę kvalifikaciją būtent tokioms procedūroms atlikti įgijusiems asmenims. Už „grožio injekcijų“ atlikimą nukrypstant nuo reikalavimų gresia baudžiamoji atsakomybė kaip už bet kokias kitas medicinos paslaugas atliekamas neturint reikiamos kvalifikacijos ir ne tam skirtoje vietoje. Advokatų kontoros „Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai“ teisininkai pastebi, kad lūpų putlinimo, botulino toksino injekcijų, mezoterapijos, biorevitalizacijos, hialurono rūgšties užpildų pagalba norintiems pasigražinti taip pat reiktų būti atidiems bei pasidomėti, ar specialistas ir įstaiga turi reikiamą kvalifikaciją ir licencijas.



bottom of page