top of page
Search
  • Writer's pictureIzokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai

Ko imtis, praleidus terminą palikimui priimti

Updated: Jan 12

Sabina Izokaitienė, advokatė, advokatų kontoros "Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai" partnerė


Mūsų advokatai ypač dažnai susiduria su situacijomis, kai į advokatų kontorą kreipiasi paveldėtojai, nesuspėję kreiptis į notarą dėl mirusiojo palikimo priėmimo per įstatymo nustatytą trijų mėnesių terminą. Vėliau, jau praėjus trims mėnesiams nuo palikėjo mirties, kreipusis į notarą, notaras paveldėtojams paaiškina, kad terminas praleistas ir paveldėtojas gali kreiptis į teismą arba susitaikyti su tuo, kad mirusio artimojo palikimas jam gali ir nebeatitekti.

Atsidūrę tokioje padėtyje paveldėtojai dažniausiai elgiasi išmintingai ir ieško profesionalios pagalbos: mūsų advokatų kontoros teisininkų praktikoje nėra buvę nei vieno atvejo, kai negalėtume padėti į tokią situaciją patekusiems klientams. Susiklosčius iš pirmo žvilgsnio beviltiškai situacijai, galimi keli jos sprendimo būdai, kurie gali būti pasirenkami priklausomai nuo konkrečių aplinkybių. Pirma, gali būti kreipiamasi į teismą dėl termino palikimui priimti pratęsimo (Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 5.57 str.). Paprastai šis būdas parenkamas tiems klientams, kurie praleido terminą dėl svarbių priežasčių, t. y. kai tam tikros priežastys lėmė, kad įpėdinis dėl nuo jo nepriklausančių priežasčių tinkamai negalėjo įgyvendinti įstatyme nustatytų savo teisių (pavyzdžiui, ligos, buvimo užsienyje, kt.). Antra, gali būti prašoma teismo pripažinti juridinį faktą, kad paveldėtojas priėmė palikimą pradėdamas jį faktiškai valdyti. Palikimo priėmimas, faktiškai pradėjus jį valdyti, yra vienas iš būdų, šalia kreipimosi į palikimo atsiradimo vietos notarą su pareiškimu dėl palikimo priėmimo, kuriais palikimas gali būti priimamas, kitaip tariant, palikimo priėmimas pradėjus jį faktiškai valdyti sukelia tas pačias teisines pasekmes kaip ir pareiškimo pateikimas notarui dėl palikimo priėmimo (Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 5.51 str.). Žinoma, nors palikimo priėmimas pradėjus faktiškai jį valdyti (gyventi palikėjo būste ir juo rūpintis, mokėti mokesčius, naudotis mirusiojo automobiliu ir pan.) yra apsunkintas įrodinėjimo našta, tenkančia juridinį faktą siekiančiam pripažinti paveldėtojui, tačiau tinkamai surinkus įrodymus paveldėtoją lydi sėkmė. Neretai praktikoje susiduriama ir su ženkliai sudėtingesniais kompleksiniais paveldėjimo teisės klausimais, kai būtina ne tik pripažinti, kad palikimas buvo priimtas pradėjus jį faktiškai valdyti ar pratęsti terminą palikimui priimti, tačiau ir spręsti ginčus tarp paveldėtojų, pripažinti turtą, kuris palikėjo nebuvo registruotas, buvus mirusiojo nuosavybe, išspręsti palikėjo nelegalios statybos įteisinimo problemą, o taip pat ir kitus su paveldimu turtu susijusius klausimus. Advokatų kontoros „Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai“ specialistai yra pasirengę padėti Jums sprendžiant visas šias problemas.


Primename, jog advokatų kontora “Izokaitienė, Bartkevičienė ir partneriai” rengia procesinius ir kitus teisinę reikšmę turinčius dokumentus, sutartis, konsultuoja klientus žodžiu ir atstovauja klientų interesus derybose bei teisme, teikia teisines konsultacijas raštu, rengia teisinės išvadas.


Visa šiame straipsnyje pateikiama informacija yra tik bendro pobūdžio ir išsamiai neatspindi visų teisinio reglamentavimo aspektų, ji neturėtų būti vertinama kaip teisinė konsultacija.



bottom of page